Tips & Trix
Här samlar jag lite tips och trix för hur du lyckas med ditt inredningsprojekt hemma. Har du några frågor, kan du alltid skicka ett mejl, skicka gärna med ett foto om det är något specifikt du undrar över. Jag besvarar dessa i mån av tid. Är det frågor av allmänt intresse kan de komma att publiceras på något av mina sociala medier. Tipsen uppdateras löpande, så kika gärna in med jämna mellanrum!

Allmänt om inredning
1. Försök att inte titta för mycket på det som är modernt just nu. Inspireras gärna, men tänk ändå personligt och på det som just du gillar. Fundera också på om den tilltänkta stilen passar husets själ. 

2. Om du inte gillar att göra om för ofta, tänk tidlöst och klassiskt när det gäller basen. Detaljer kan du enkelt ändra för att förnya och för att få en fräsch och uppdaterad känsla.

3. Försök att hitta "den röda tråden", skapa en igenkännande atmosfär det gör att det känns genomtänkt och harmoniskt.

4. Stressa inte fram något, låt det ta tid! Gör en plan och försök att följa den. Impulsköp brukar sällan bli en succé.

DEN RÖDA TRÅDEN   -   HUSETS SJÄL   -   FÄRGSÄTTNING   -   BELYSNING   -   VARFÖR LEDLAMPA   -    HEMTREVLIGT     

Den röda tråden
Ja, du har säkert hört talas om den röda tråden. Men vad menas egentligen? Jo, för att hålla samman ditt hem inredningsmässigt och för att få en känsla av organiserad ordning, kan du medvetet låta färg, form, textur eller detaljer återkomma på flera ställen i ditt hem. På så vis skapar du en känsla av igenkänning och det samlade intrycket känns enhetligt. Det kan tex vara en sammanhållen färgskala, ett återkommande materialval, en stilepok eller ett formspråk. Hemma hos oss är det nog det mörka träslaget som är ett återkommande tema som ackompanjeras av naturfärger och större inredningsdetaljer.

Husets själ
Bor du i ett litet hus på landet med faluröd panel och vita knutar? Ja, då kanske du inte ska välja supermoderna material som tex.högblanka vita köksluckor. Likaså kan man tänka att ett modernt hus från 2000-talet med sina raka moderna linjer kanske inte helt gifter sig med allmoge? Försök i stället att hitta alternativ som stämmer med husets stil och själ. Det gäller naturligtvis dina "rum" utomhus också, ett gulligt torp med gammeldags rosor och lavendel förstärker känslan. OM det är den romantiska känslan du vill ha. Ditt hem kommer på så sätt hänga ihop utifrån och in. Och jag kan lova att det blir riktigt bra om du ägnar lite tanke åt det här! 

Färgsättning
Färgsättning är inte helt lätt. Det är ett komplicerat ämne och det finns hur mycket forskning som helst när det gäller färg. För oss inredare handlar det oftast om att hitta en färgskala som hänger ihop på ett eller annat sätt. Naturligtvis finns det en hel del härliga colorister bland oss som älskar färg! Och det är också helt ok bara man tänker till i alla fall litegrann. Här kommer en mycket kort redovisning om hur jag tänker när jag tänker färg. Eftersom jag också är färganalytiker delar jag upp färgerna i varma, kalla och neutrala färger samt bas och accentfärger. De flesta av oss har en klar uppfattning om ifall man gillar varma eller kalla färger, och det brukar hänga ihop med hur vi inreder vårt hem. Hemma hos mig tex har jag övervägande varma färger. Men jag ser hos mina kunder att de som tillhör en kall färgskala själva ofta också tilltalas av de kalla eller de mer neutrala färgerna i sin inredning. Inte så konstigt alls egentligen. Vi väljer det vi gillar. Och det sitter i magkänslan. Därför är den inte alls att förakta. Magkänslan alltså.

När det kommer till bas och accentfärger, så är det som det låter: välj basen först, lägg sedan till accentfärger som får färgsättningen att lyfta. Exemel på inredning i basfärg: Tapet, mattor och soffa, och accentfärger till det: prydnadskuddar, plädar och prydnadssaker. Ska vi dessutom blanda in lite Feng Shui i detta så glöm inte detaljer i glas, metaller, betong, växter etc. En blandning av dessa element ger oss liv och en fin balans och ett flöde i inredningen.

Som inredare delar man in färgsättningen i lite olika grupperingar. Mina favoriter är kulörtonslika färger, alltså färger som går ton i ton. Alltså samma kulörton men med olika inslag av svarthet och vithet. Nyanslika färger är färger som har samma fördelning av kulörthet, vithet och svarthet. Kulören kan däremot vara helt olika. Dessa två ger ett harmoniskt resultat utan att för den skull upplevas trist och tråkig. 

Färg är viktigt för vårt välmående, och det ter sig väldigt olika från person till person. Själv är jag nog sådär lite mittemellan. Jag tycker vitt och fräsch är just vitt och fräscht. Men väljer inte det hemma hos mig. Jag blir otroligt glad åt dem som vågar mixa allsköns kulörer, det andas verkligen personlighet och kanske även mod. "Mittemellan färgerna" är färg, men i lite mer dämpade kulörer. Nyansen kan vara mörk men aldrig skräll. Hänger ni med på vad jag menar?  I det facket skulle jag nog sätta min egna personliga stil.

Belysning
Belysningen glömmer vi ofta bort tyvärr, trots att den är så viktig! Alltför ofta har vi för lite belysning. Vilket är synd för med belysning kan man förstärka sin inredning och här uppe i norden är den också alldeles nödvändig särskilt under den mörka årstiden. Vi delar in beslysningspunkter i lite olika grupperingar: Allmänbelysning - taklampa som sprider ett grundljus i hela rummet. Arbetsbelysning/riktad belysning - Läslampa, belysning vid köksbänk eller skrivbord. Punktbelysning - riktat ljus mot tex. en tavla. Stämningsbelysning/prydnadsbelysning - smålampor, ljusslingor eller levande ljus.

En grundregel är att vi bör ha minst 5-7 belysningspunkter i ett rum. Hur många har du? Själv är jag allergisk mot sk. skolmatsbelysning, därför har jag lite dåligt med allmänbelysning hemma. Jag har hellre fler smålampor och massor av ljuslyktor och ljusstakar. Jag gillar att ha det mysigt med andra ord:) Men ett tips för att dämpa starka lampor är att köpa lampor som går att dimra! Vi har tex spotlights i vår hall som går att dimra. Perfekt när du letar efter något i garderoben, eller ska städa, då vrider man upp på fullt. Men också härligt att kunna dimra ner till lite lagom belysning. Då känns det lite vart och ombonat när man kommer hem.

Varför LED-lampa?
LED-ljuskällor är ett bra alternativ eftersom de drar lite ström och har en lång livslängd jämfört med den gamla watt lampan. De blir inte heller varma och uppnår 100% ljusstyrka med en gång. Nedan har jag gjort en översättning från glödlampa till LED-lampa. (Watt till Lumen). 

15 W = 120 LM
25 W = 230 LM
40 W = 470 LM
60 W = 800 LM
75 W = 1050 LM
100 W = 1500 LM

Liten ordlista:
LUMEN – mått på hur mycket ljus en källa avger
WATT – mått på elförbrukning
KELVIN – ljusets färgtemperatur. Ett lågt kelvin ger ett varmare ljus och högre Kelvin ger ett kallare ljus.

Vilken Lumen till vad? Här följer lite riktlinjer till vilken lumen du ska välja till respektive ljuskälla:
 
Allmänbelysning 400–800 Lumen
För att ge ljus till hela rummet, använd gärna en dimmer så att du kan justera ljuset. Tänk på att allmänbelysning ofta även behöver ett högre Kelvin. (Klarare ljus).
Riktad belysning 220–800 Lumen
Ljus för skrivbordslampa eller sänglampa. Välj högre Kelvin även här.
Stämningsbelysning 220–250 Lumen
För din mysbelysning, här kan du välja ett lägre värde av Kelvin för att få ett varmare sken.
Prydnadsbelysning 30–140 Lumen
För prydnadsbelysning tex. Adventsljusstake eller ljusslingor. Välj gärna ett lägre värde av Kelvin för att få ett varmare sken.
(Källa: PR Home)

Hemtrevligt
Mitt bästa råd är att köp inte allt nytt! Blanda nytt med loppis, gamla familjeklenoder och renoverade möbler. Jag lovar att känslan i magen blir så där varm och gosig när du tex har fyndat något på loppis eller Blocket för en billig peng. Jag och min man for runt på olika gårdsloppisar för några år sedan och köpte gamla möbler som vi sedan renoverade. Dessa möbler står nu i vårt sk. orangeri. Det blev billigt, det blev fint och framförallt personligt. Dessutom känns det bra att tänka på miljön och i största möjliga mån inte bidra allt för mycket till slit och släng samhället. För mig är det viktigt att återanvända saker så långt det går!

Mitt andra råd är att: skapa basen först. Därefter adderar du detaljer som lyfter inredningen. Textilier! Gardiner, mattor och kuddar är ett måste i ett hemtrevligt hem! Jag återkommer om det. Gärna någon oväntad detalj, något konstigt eller ett blickfång som får oss att haja till. Det behöver inte vara så tillrättalagt. Humor är också viktigt i vårt hem. Växter! Ack så viktigt! Gärna stora gröna växter och snittblommor! Enklare sätt finns inte att få lite lyx i tillvaron. Personligt! Foton av familjemedlemmar, arvegods eller något annat som berättar om vem som egentligen bor här. Konst! Jag älskar stora tavlor föreställande något lite oväntat som faktiskt säger någonting. Jag har en personlig favorit som min mamma har målat. Tavlan heter "Desperado" och den kan ni se på instagramLevande ljus! Bättre mysfaktor får man leta efter. Jag har ljusstakar och lyktor i alla möjliga och omöjliga former. Både ute och inne. Så mysigt!